Ome Loeks

Artikel 2 van 2

Peerd van Ome Loeks - Perfecte Groningen Eierbal kaart

€ 1,50 (inclusief btw)
Voorraad 14 stuks
Specificatie Omschrijving
materiaal 350 grams natuurpapier
maat A6 formaat
productie drukwerk uit Friesland
Design digitale illustratie door Ellen Draaisma

Superleuke ansicht van het Peerd van Ome Loeks. Ome Loeks is echte meer met zijn gedachten bij de eierbal.

Voor de Groningers welbekend, Het standbeeld van Ome Loeks staat voor het prachtige Centraal Station van Groningen en in de zon blinkt het wit je tegemoet. Ik ben er vaak langs gelopen en heb zelfs wel foto's gemaakt van poserende mensen bij het beeld.

Nu als originele anisichtkaart, weten we eindelijk waar Ome Loeks eigenlijk is met zijn gedachten. Hij denkt aan de eierbal! Het nationale Groningse snack gerecht. En lekker dat die zijn!

ome loeks

Het "Peerd van Ome Loeks", hier op eigen foto van hond Rover voor het Peerd op een grijze dag in oktober... is een bekend volksverhaal uit Groningen en een beetje een icoon daar. Het verhaal gaat over een man genaamd Loeks (of Lucas) die, afhankelijk van de versie, een koetsier, boer of markthandelaar was. Loeks had een geliefd paard waarmee hij altijd naar de markt in Groningen ging. Toen het paard overleed, zou Loeks zo bedroefd zijn geweest dat hij een standbeeld voor het dier liet maken. 

Er staat nu een standbeeld van het "Peerd van Ome Loeks" naast het Groninger station. Dat beeld stelt een wit paard voor en is ondertussen uitgegroeid tot een symbool van de stad Groningen. Er zijn verschillende versies van het verhaal en een paar liedjes over geschreven, die vooral door Groningers nog weleens worden gezongen.

 

(* Bron Wikipedia)

Het Peerd van Ome Loeks (vertaald: Het paard van oom Lucas) kan worden gezien als een van de symbolen van de Nederlandse stad Groningen. Het beeld ontleent z'n bestaan aan een Gronings volkswijsje met dezelfde titel.

Over het Peerd van Ome Loeks gaat een liedje met de onderstaande tekst. De melodie is hetzelfde als dat van het sinterklaasliedje Daar wordt aan de deur geklopt] en het Duitse O du lieber Augustin. De melodie dateert uit de 17e eeuw. Over tradities gesproken. Ik denk niet dat we toen al Sinterklaasliedjes zongen, wat denk jij?

Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Guster nog goud gezond, sluig 'e mit steert in 't rond

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood,

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

Haar 'k hom moar vreten geven, din was 't wel in leven bleven.

Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood.

De regel "hartstikke dood" wordt ook wel gezongen als "hailendal dood".

de illustratie is een patroon van bloemen  in verschillende kleuren rood roze op een blauwe achtergrond. De illustratie is 100 % creatief eigendom van Ellen.

De ansichtkaart is gedrukt op 300 grams natuurpapier en is goed beschrijfbaar. De kleuren zijn diep en lekker retro.

op de achterzijde staan lijntjes voor adressering

Overzicht
© 2017 - 2024 Ellenstyll | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel