voordeelset
Roodborstje onderzetters - Roodborst aquarel
Specificatie | Omschrijving |
---|---|
materiaal | flexibel vinyl |
maat | 10 x 10 cm |
productie | drukwerk uit Friesland |
Design | aquarel door Ellen Draaisma |
Set van 4 vrolijke onderzetters met een aquarel van het roodborstje
Geef je tafel niet alleen bescherming tegen kringen, maar ook een vrolijke touch met deze onderzetters met illustraties van Ellenstyll.
Onze unieke onderzetters zijn een echte blikvanger. Geïnspireerd op het retro gevoel uit de jaren 70, soms een bloemige flower power twist of een mooie dierenprint met uiteraard volop kleur...Deze coasters zijn niet voor iedereen. Maar waarschijnlijk wel voor jou!
De illustraties en patronen zijn door Ellen zelf gemaakt. Dit betekent dat je ze nergens anders zult vinden. We hebben ze lokaal laten printen op vinyl met een geschuimde onderzijde, wat ze stevig en duurzaam maakt en dit kan in kleine oplagen. Dus geen overproductie.
Dus als je wilt dat je tafel er altijd superhip uitziet, terwijl je geniet van je favoriete drankjes, dan zijn deze onderzetters echt iets voor jou! Ze zijn 10 bij 10 cm groot en er zitten 4 stuks in de set.
- Gewicht1880 gr./m2
- Printtechniek: UV-print
- Textuur voorzijde: Gestructureerd
- Textuur achterzijde: Geschuimde laag
Wat heb ik zelf met het Roodborstje
Sinds een jaar of 3 heb ik met regelmaat een roodborstje in mijn tuin. En die is alles behalve schuw. Als ik in de tuin werk, dan vliegt dit vogeltje met regelmaat bij me in de buurt, zelfs met mijn hond en kat erbij. Ik heb het vogeltje zelfs al eens in huis gehad. Wij hebben niet een echt kattenluik, maar een rond gat in de keukenmuur. Daar komt wel eens vaker een vogel door naar binnen. Dit roodborstje wist ik veilig buiten te krijgen en ik zie hem of haar met regelmaat. Zo ontzettend leuk.
Afgelopen winter kwam er ook een winterkoninkje naar binnen, Wat dat betreft heb ik wel geluk. Ik ben sowieso een enorme natuur en dieren liefhebber. Ik kan zo genieten van die onverwachte ontmoetingen. Zo hebben we ook vlakbij een oude monumentale begraafplaats, waar ik dagelijks wandel. Daar zit een reigerkolonie, ik zie met regelmaat een groene specht, afgelopen voorjaar zag ik een ransuil op de grond zitten. Zo bijzonder.
Over het roodborstje
Het roodborstje (*Erithacus rubecula*) is een kleine, levendige zangvogel die vooral bekendstaat om zijn opvallende oranje borst en gezicht, wat een sterk contrast vormt met zijn grijsbruine rug en witte buik. Deze vogel komt veel voor in Europa, waaronder Nederland, en wordt vaak gezien in tuinen, parken en bossen. Het roodborstje heeft een lengte van ongeveer 14 centimeter en weegt meestal rond de 18 gram, wat hem tot een van de kleinere zangvogels maakt.
Roodborstjes zijn territoriale vogels en verdedigen hun leefgebied fel, zowel in de zomer als in de winter. Tijdens het broedseizoen, dat loopt van april tot juli, zingen mannetjes luid om hun territorium af te bakenen en een partner aan te trekken. De zang van een roodborstje is herkenbaar: helder, melodieus en bijna melancholisch. Het roodborstje zingt niet alleen in het voorjaar, maar ook in de herfst en winter, wat vrij uitzonderlijk is voor zangvogels. In de wintermaanden zijn de roodborstjes vaak zelfs agressiever, vooral mannetjes die hun voedselrijke territorium willen beschermen tegen indringers. Soms zien we zelfs dat ook vrouwtjes roodborstjes in de winter een eigen territorium hebben.
Het roodborstje eet voornamelijk insecten, wormen en spinnen, maar in de herfst en winter schakelt het ook over op bessen en zaden, omdat insecten moeilijker te vinden zijn. Om deze reden bezoeken roodborstjes in de koudere maanden vaak tuinen, waar ze voedsel vinden bij voedertafels of tussen het gevallen blad. Ze kunnen zelfs tam worden en voedsel uit de hand aannemen, vooral als ze vaak gevoerd worden.
Qua broedgedrag zijn roodborstjes bekend om hun nestjes die vaak goed verstopt zijn in dicht struikgewas, maar soms ook op ongewone plaatsen zoals in schuren, bloempotten en houtstapels. Het nest bestaat meestal uit mos, bladeren en haren, en een roodborstje legt doorgaans vijf tot zeven eitjes per keer. De jongen blijven ongeveer twee weken in het nest voordat ze uitvliegen.
In de volkscultuur wordt het roodborstje vaak gezien als een symbool van hoop, doorzettingsvermogen en bescherming. Vooral in de winter, wanneer veel vogels naar warmere gebieden trekken, blijft het roodborstje aanwezig, wat bijdraagt aan zijn status als 'wintervriend'. Vanwege zijn karakteristieke uiterlijk en zang is het roodborstje geliefd bij veel vogelliefhebbers en speelt het een bijzondere rol in verhalen en folklore.
Met zijn levendige karakter, herkenbare uiterlijk en mooie zang is het roodborstje zonder twijfel een van de meest geliefde vogels van Europa.
Heel veel informatie en als je dit allemaal hebt gelezen, dan vind ik dat heel knap.